Practice the simple questions on Proportion in our Worksheet on Simple Word Problems on Proportion. Our Worksheet on Simple Word Problems on Proportion is meant for 6th Grade Math Students. Download the free Printable Proportion Word Problems Worksheet with Answers PDF and learn the problem-solving approach used.

Numbers are said to be in Proportion if the product of extremes = product of middle terms. All the Word Problems are given here and explain the basic concept of proportion in a better way. Use it during your homework or assignments and resolve your queries in no time.

Do refer:

### Proportion Word Problems Worksheet with Answers PDF

**I. **If the cost of 12 apples is Rs 200. what is the cost of 18 apples?

**Solution:**

Given,

The cost of 12 apples=Rs 200

Let the Cost of 18 apples be x.

By the proportion, we get

200/12=x/18

18.200=12x

3600=12x

x=3600/12=300

Therefore, the cost of 18 apples is Rs 300.

**II. **The ratio of gold and copper, in an alloy is 5: 3. If the weight of gold, in the alloy is 2 kg; find the weight of the copper in the alloy?

**Solution:**

Given,

The ratio of gold and copper, in an alloy, is =5: 3

Weight of the gold=2 kg

Let the Weight of the copper=3x

weight of the gold=5x

2=5x

x=2/5=0.4

Weight of the copper in the alloy=3x

=3(0.4)=1.2 kg

Therefore, the ratio of copper in the alloy is 1.2 kg.

**III. **A worker working at the company earns Rs 1000 for every 9 hours of work. How much will the worker earn in 34 hours?

**Solution:**

Given,

No. of hours of work=9

He earns money for 9 hours=Rs 1000

Let the worker earn be x working for 34 hours.

By applying the proportion we get

1000/9=x/34

34000=9x

x=34000/9

=3777

Therefore, The worker will get Rs 3777 for working 34 hours.

**IV. **The first, second, and fourth terms of a proportion are 4, 5, and 10, respectively. Find its third term.

**Solution:**

Let the third term be x.

By applying the proportion we get

4:5=x:10

4.10=5. x

5x=40

x=40/5=8

Therefore, the third term is 8.

**V. **A map is given with a scale of 2 cm=400 km. What is the actual distance between the two places in km. If the distance in the map is 3.5 cm?

**Solution:**

Given that,

A scale of 2 cm=400 km

Let the scale of 3.5 cm be x.

By using the proportion we get

400:2=x:3.5

400.3.5=2x

x=400.3.5/2

=700 km

Therefore, the actual distance between the two places is 700 km.

**VI. **The ratio of the sale of Dresses on a Sunday to that of the whole week of the shop was 4: 9. If the total sale of dresses in the same week was Rs 5000, find the sale of dresses on Sunday?

**Solution:**

Given that,

The ratio of the sale of Dresses on a Sunday to that of the whole week of the shop was =4: 9

Let the sales of dresses on a Sunday=4x

Let the sales of dresses of the whole week=9x

The total sale of dresses in the same week was=Rs 5000

9x=5000

x=5000/9=555.55

Sales of dresses on the Sunday=4x=4(555.55)=2222

Hence, the Sales of dresses on a Sunday is Rs 2222.

**VII. **A picture measuring 5” high by 7” wide is to be enlarged so that the width is now 9. How tall will the picture be?

**Solution:**

Given that,

The height of the picture=5

The width of the picture=7

After enlarging the width is=9

Let the height of the picture=h

5/7=h/9

45=7h

h=45/7=6.42

Therefore, the height of the picture is 6.42.

**VIII. **In a mixture of 65 liters, the ratio of water to milk is 1:2. What is the amount of water to be added if the ratio has to be 2:1?

**Solution:**

Given that,

The ratio of water and milk=1:2

Number of litres of water = (1/(1+2)) *65 = 21 litres.

So, 65-21= 44 liters of milk is present in it.

Let the quantity of water to be added be x liters.

Setting up the proportion,

water /milk= (21+x)/44 = 2/1

21+x=88

x=67.

Therefore, 67 liters of water have to be added to bring it to the ratio of 2:1.

**IX. **A certain recipe calls for 2 kgs of sugar for every 4 kgs of flour. If 80kgs of this sweet has to be prepared, how much sugar is required?

**Solution**

:

Let the quantity of sugar required to be x kgs.

2 kgs of sugar added to 4 kgs of flour constitutes a total of 6 kgs of sweet.

2 kgs of sugar is present in 6 kgs of sweet. We need to find the quantity of sugar required for 80 kgs of sweet. So the proportion looks like this.

2/6 = x/80

160=6x

x=26.

Therefore, 26 kg of sugar is required for 60 kgs of sweet.

**X. **If 50 ml of water contains 14% of chlorine, how much water must be added in order to create an 8% chlorine solution?

**Solution:**

Let x ml of chlorine be present in water.

By applying the proportion we get,

Then, 14/100 = x/50

x = 7 ml

Therefore, 7 ml is present in 50 ml of water.

In order for this 7 ml to constitute 8% of the solution, we need to add extra water. Let this be y ml.

Then, 8/100 = 7/y → y =87.5 ml.

So in order to get an 8% chlorine solution, we need to add 87.5-50 = 37.5 ml of water.

**XI. **At a birthday party for 120 people, it was estimated that one bottle of cool drink would be sufficient for 5 people. How many bottles would be sufficient for 120 people?

**Solution:**

Given that,

Total no. of people at the birthday party=120

one bottle of cool drink will be sufficient for the people=5

Let x bottles be sufficient for 120 people.

By the proportion we get,

1:5=x:120

120=5x

x=120/5=24

Therefore, 24 bottles are sufficient for 120 people.

**XII. **Sameera used 6 packets of bread on an 8-day hiking trip. How many packets of bread she should pack for a 12-day hiking trip if she eats the same amount of bread each day?

**Solution:**

Given that,

6 packets of bread are sufficient for the 8-day hiking trip. **
**Let b packets are sufficient for a 12-day hiking trip.

By using proportion,

b/12=6/8

b/12=3/4

b=3/4.12

=9

Therefore, Sameera should pack 9 packets of bread for the 12-day hiking trip.

** **