Practice the Math Worksheet on Ratio Problems regularly and tend to develop practical knowledge. Ratio Problems Worksheet includes questions on expressing ratios in a simpler form, comparing ratios, etc. Master the concept of the ratio and enhance your thinking skills by availing the interactive Worksheets.

The Simple Word Problems on Ratio are meant for Students and helps you get a good grip on the concept. Download the Ratio Problems Worksheets with Answers for free and ace up your preparation. Test your knowledge on the concept of the ratio by solving the questions on your own and then verify with our answers.

## Ratio Problems Worksheets with Answers

**I. **Divide 120 in the ratio 2 1/2:3 1/2.

**Solution:**

Given ratio= 21/2:31/2

=5/2:7/2

=5/2*2:7/2*2

Sum of ratio=5+7=12

1st divide=5/12*120=50

2nd divide=7/12*120=70

Therefore, 120 is divided into 50,70.

**II. **The ratio of strawberries to blueberries is 1:5. If there are 100 blueberries. How many strawberries are there?

**Solution:**

Given that,

The ratio of strawberries to blueberries is= 1:5

No. of blueberries=100

Let the no. of strawberries=x

Let the no. of blueberries be 5x.

5x=100

x=100/5=20

Hence, there are 20 strawberries.

**III. **Rajesh has 40 balls, 28 of which are red and 12 of which are blue. Rishi has 20 balls, all of them either red or blue. If the ratio of the red balls to the blue balls is the same for both Rajesh and Rishi, then Rajesh has how many more blue balls than Rishi?

**Solution:**

Rishi has 20 balls, all of them either red or blue.

Let x = number of blue balls for Rishi

20 – x = number red balls for Rishi

We get the ratio from John

Rajesh has 40 marbles, 28 of which are red and 12 of which are blue.

red/blue =28/12=7/3

We use the same ratio for Rishi.

red/blue=7/3=20-x/x

By cross Multiplying we get,

7 × x = 3× (20 – x)

7x = 60 –3x

10x=60

x=60/10=6

Rajesh has 12 blue balls. So, he has 12 – 6 = 6 more blue marbles than Jane.

Therefore, John has 6 more blue marbles than Jane.

**IV. **The sum of the three numbers, whose ratios are 2 1/3: 3 1/5: 5 1/7, is 3515. Find the three numbers?

**Solution:**

Given that,

Sum of three numbers=3515

Ratios between them=2 1/3: 3 1/5: 5 1/7

=7/3:16/5:36/7

=245:336:540/105 (LCM of 3,5,7 is 105)

=245:336:540

Sum of ratios=245+336+540=1121

First number=245/1121*3515=768

Second number=336/1121*3515=1053

Third number=540/1121*3515=1693

Hence, the three numbers are 768,1053, and 1693.

**V. **Divide Rs 350 between Kamala and Vimala in the ratio 7: 8?

**Solution:**

Given that,

total sum of rupees =350

let the given ratio be x… then the number will be 7x and 8x.

7x + 8x = 350

15 x = 350

x = 23.33

Therefore the ratio number will be

7 * 23.33 = 163.31

8 * 23.33 = 186.64

Hence, Kamala will get 163.31 and Vimala will get 186.64.

**VI. **A special cereal mixture contains rice, wheat, and corn in the ratio of 3:6:7. If a bag of the mixture contains 3 pounds of rice, how much corn does it contain?

**Solution:**

Let x be the amount of corn in the cereal mixture.

rice/corn=3/7=3/x

By cross multiplying we get,

3 × x = 3 × 7

3x = 21

x=21/3=7

The mixture contains 7 pounds of corn.

**VII. **In a basketball free-throw contest, the shots made by Raj and Ram were in the ratio 5:7.Ram made 8 more shots than Raj. Find the number of shots made by each of them?

**Solution:**

Given that,

The shots made by Raj and Ram were in the ratio of 5:7

Let the shots made by Raj be x.

Then the shots made by Ram are x+8.

5/7=x/x+8

5(x+8)=7x

5x+40=7x

2x=40

x=40/2

x=20

Shots made by Raj are 20.

Shots made by Ram are x+8=20+8=28

Hence, Shots made by Raj and Ram are 20,28.

**VIII. **The ratio of the length of a ribbon A to the length of ribbon B is 8:5. If Ribbon A is 24 m long, find the length of ribbon B?

**Solution:**

Given that,

The length of a ribbon A to the length of ribbon B is =8:5

Let the length of ribbon A be 8x.

Let the length of the ribbon B be 5x.

Length of Ribbon A=24 m

8x=24

x=24/8

x=3

Length of the ribbon B be 5x=5(3)=15

Hence, the length of the ribbon is 15m.

**IX. **The ages of Sravya and Sindhu are in the ratio 5:2. After 5 years the ratio of their ages will be 6:3. Find their present ages?

**Solution:**

Given that,

The ages of Sravya and Sindhu are in the ratio 5:2

Let x be a constant.

Their ages will now be

Age of Sravya=5x

Age of Sindhu=2x

After 5 years,

Age of Sravya=5x+5

Age of Sindhu=2x+5

The ratio of the ages after 5 years is 6:3.

Then,

Sravya/Sindhu 5x+5/2x+5=6/3

By cross multiplying we get,

(5x+5)3=6(2x+5)

15x+15=12x+30

3x=15

x=15/3

x=5

Sravya=5x=5(5)=25 years

Sindhu=2x=2(5)=10 years

Hence, the present ages of Sravya and Sindhu are 25 years, 10 years.

**X. **Out of 800 students in a school, 250 opted for Red colour, 300 opted green and the remaining opted white. If a student can opt only one colour, find the ratio of:

(i) Ratio of the number of students opting for Red colour to the number of students opting for green colour

(ii) Ratio of the number of students opting for green colour to the number of students opting for white colour.

(iii) Ratio of the number of students opting for White colour to the total number of students.

**Solution:**

Given that,

Total no. of students in a school=800

No. of students opted for Red colour=250

No. of students opted for green colour=350

No. of students opted for white colour=800-(250+350)

=800-(600)

=200

(i)Ratio of the number of students opting for Red colour to the number of students opting for green colour =250/350

= 5/7

Therefore, the ratio is 5/7.

(ii) Ratio of the number of students opting for green colour to the number of students opting for white colour=350/200

=7/4

Therefore, the ratio is 7/4.

(iii) Ratio of the number of students opting for White colour to the total number of students=200/800

=1/4

Therefore, the ratio is 1/4.