In this **Worksheet on the Ratio in Lowest Term** or the simplest form, all students can learn many practice questions to make the topic easy. This reducing ratios to lowest form worksheet provide various types of lowest term ratios questions with solutions. In short, we can say that ratio shows their relative sizes.

The ratio of two or more quantities of the same units of measurement is a comparison got by dividing one quantity by the other and must have the same units of measurement. The following Worksheet on Ratio in Simplest Form helps the students and teachers to perceive the ratio in the lowest term. Practice the questions on express the following ratios in the simplest form worksheet with answers pdf.

Do Check:

## Reduce Ratios to Lowest Term Worksheet with Answers

1. Find the ratio of 30 min and 1½ hr in the simplest form.

**Solution:**

The given ratio is 30: 1½.

First, we have to convert the time 1½ hr to minutes.

1½ hr = 60min + 30min = 90min

Therefore, the ratio = 30min : 90min.

Dividing by 30, we get the ratio of 1:3.

Hence, the simplest form of the given ratio is **1:3**.

2. Find the ratios of the following in the simplest form.

(i) 2.4 kg to 400g

(ii) 425 and 220

(iii) 4 dozens to 2 scores

(iv) 1kg 100g and 2kg 300g

**Solution:**

(i) Given 2.4 kg to 400g

Convert the kilograms to grams

We know 1kg = 1000g.

Now, 2.4kg = 2.4 × 1000 = 2400gms.

The ratio of 2400g: 400g is reduced to the lowest term by diving both the numbers by 400.

When we divide the ratio by 400, we get

2400g : 400g = 6:1.

So, the simplest form is **6:1**.

(ii) Given 425: 220

Divide the ratio by 5, we get

425/5: 220/5 = 85: 44.

The simplest form of ratio 425: 220 is **85: 44**.

(iii) Given 4dozens and 2scores

We know, 4dozens = 4×12 = 48.

2 scores = 2×20 = 40 (since, 1 score = 20 of something).

Now, the ratio of 4dozens and 2scores is 48: 40

Divide by 8, we get

48/8 : 40/8 = 6:5.

The simplest form of ratio is **6:5**.

(iv) Given 1kg 100g and 2kg 300g.

First, have to convert them into grams.

1kg 100g = 1000g × 100g = 1100g.

2kg 300g = 2000g × 300g = 2300g.

Now, the ratio is 1100g: 2300g.

The G.C.F of 1100 and 2300 is 100.

When we divide by 100, we get

1100g/100 : 2300g/100 = 11:23.

The simplest form of given ratio 1kg 100g and 2kg 300g is **11:23**.

3. Find the ratio of $ 2.15: $ 6.25 in the simplest form?

**Solution:**

The given ratio is $ 2.15: $ 6.25.

Where, $ 2.15= 215 cents and $ 6.25= 625 cents

Therefore, the required ratio is 215 cents: 625 cents.

Divide the ratio by 5, we get

215cents/5 : 625cents/5 = 43:125.

Thus, the simplest ratio is **43:125**.

4. Simplify the following ratios

(i) 4/5: 7/5

(ii) 2 1/3: 4

(iii) 0.04: 0.26

(iv) 4 1/5: 2 3/10: 6/10

(v) 1.8: 2.2

**Solution:**

(i) Given ratio 4/5: 7/5.

By multiplying both the parts of the ratio by 5, we get

4/5: 7/5 = (4/5)×5: (7/5)×5 = 4: 7.

So, the simplest form of the ratio is **4: 7**.

(ii) Given ratio 2 1/3: 4.

First, convert 2 1/3 as an improper fraction, we get 7/3.

Now, multiply both the parts by 3,

7/3: 4 = (7/3)×3: 4×3 = 7: 12.

Thus, the simplest ratio is **7:12**.

(iii) Given ratio 0.04: 0.26

As we know, after the decimal part we have two units. So, multiply both the parts by 100.

Then, 4: 26

Now, divide the ratio by 2

4: 26 = 4/2: 26/2 2: 13.

Hence, the simplest ratio is **2: 13.**

(iv) Given ratio 4 1/5: 2 3/10: 6/10

Convert, the mixed numbers into improper fractions,

4 1/5 = 21/5 and 2 3/10 = 33/10.

Now, the proper ratio is 21/5: 33/10: 6/10.

The L.C.D is 10.

We now have,

21/5: 33/10: 6/10 = 42/10: 33/10: 4/10 = 42: 33: 6.

Try to reduce the ratio in the simplest form.

The G.C.F for 42: 33: 6 is 3.

We get, 42/3: 33/3: 6/3 = 14: 11: 2.

Therefore, the simplest form of the given ratio is **14: 11: 2**.

(v) Given ratio 1.8: 2.2.

After the decimal part we have one unit, multiply both the parts by 10.

1.8 = 18 and 2.2 = 22.

Divide by 2, we get

18: 22 = 18/2: 22/2 = 9: 11.

The simplest ratio is **9:11**.

5. Reduce the following ratios to the lowest terms

(i) 3hours: 1hour 40min

(ii) 2years 2months: 4years 4months

(iii) 5weeks: 25days

**Solution:**

(i) Given 3hours: 1hour 40min

Convert hours into minutes.

3hrs = 3×60 = 180min.

1hr 40min = 60min + 40min = 120min.

The required ratio is 180min: 120min = 180min/60: 120min/60 = 3:2.

So, the ratio in the lowest term is **3:2**.

(ii) Given 2years 2months: 4years 4months.

Convert years into months,

2years 2months = 2×12 + 2 = 24+2 = 26months.

4years 4months = 4×12 + 4 = 48+4 = 52months.

The ratio = 26months: 52months = 26/26: 52/26 = 1: 2.

The simplest ratio is **1:2**.

(iii) Given the ratio 5weeks: 25days

Convert weeks into days, as we know one week = 7days.

5weeks = 5 × 7 = 35days.

Now, the ratio is 35days: 25days = 35/5: 25/5 = 7: 5.

So, the lowest term of the given ratio is **7:5**.