 Worksheet on Mark-ups and Discounts Involving Sales Tax with stepwise solutions on this page. So, the students who are unable to understand what is meant by sales tax and value added tax can make use of our article and learn the concept in a simple manner. Our intention of providing the Worksheet on Mark-ups and Discounts Involving Sales Tax is to make you learn simple tricks of solving the problems. Hence refer to our page and score good marks in the exams.

Mark-Ups and Discounts Involving Sales Tax Worksheet with Solutions

Example 1.
A machine is sold at Rs 66000 after a 10% discount and 10% VAT on the marked price. Find the discount amount.
Solution:
Here
The selling price with VAT = 66000
Discount = 10%
VAT = 10%
Discount amount =?
We know that
SP = 100/100 + V% × SP with VAT
100/100 + 10 × 66000
100/110 × 66000
60000
Again
Marked price MP = 100/100 – d% × SP
100/100 -10 × 60000
= 66666
Discount amount Marked price – selling price
66,666 – 60,000
= 6666
The discount amount is Rs 66,666

Example 2.
Dev sold a telescope at a gain of 10% after allowing a discount of 5%. Had it been sold after allowing a 30% discount there would have been Rs 600. Find the marked price of the telescope.
Solution:
Here
Marked price = Rs x
In case 1
Discount = 5%
Selling price = marked price – discount % of marked price
= x – 5% of x
= x – 5/100 × x
x – 5/100 × x
= 95x/100
Profit = 10%
CP1 = 100/100 + p% × SP
100/100 + 10 × 95x/100
100/110 × 95x/100
95x/110 = 0.86 x
In case 2
Discount = 30%
Selling price = marked price – discount % of marked price
x -30% of x
x – 30/100 × x
70/100
= 7x/10 = 0.7
Loss = 600
CP2 =SP + loss = 0.7x + 400
But CP is same
CP1 = CP2
0.86x = 0.7x + 400
0.86x – 0.7x = 400
0.16x = 400
x = 400/0.16
x = 2500x
The marked price of the telescope is Rs 2500.

Example 3.
Davis bought a car listed at $53500 at a 4% discount and then a 6% sales tax charged on the discounted price. Find the amount Davis paid for the car. Solution: Given that, Price listed on the car =$ 53500, rate of discount = 4%
Therefore, the amount of discount = $(53500 X 4/100) =$ 2140
Therefore, the selling price of the car = $(53500 – 2140) =$ 51360.
The rate of sales tax = 6%
Therefore, the sale tax on the car = $(51360X 6/100) =$ 3081.6
Therefore, the amount paid by Davis = $(51360 + 3081.6) =$ 54441.6.

Example 4.
Ron buys a car for $32,100 which includes 8% discount and then 4% sales tax on the marked price. Find the marked price of the car. Solution: Let the marked price of the car be P. Then, the discount on marked price = 8% of P = 8/100 P = 0.08P The sales tax = 4% of P = 4/100 P = 0.04P Therefore, the price paid = P – 0.08P+ 0.04P = P – 0.13P = 0.87P According to the problem we get, 0.87P =$32100
P = $32100/ 0.87 =$36896.5
Therefore, the marked price of the car is $36896.5 Example 5. Due to the short supply in the market, a shopkeeper raises the price of an aeroplane by 5% above the marked price and charges a sales tax of 12 % on the marked price. A customer has to pay$ 3880 for the aeroplane. Find the marked price of the aeroplane.
Solution:
Given that
The shopkeeper raise the price of a aeroplane = 5%
The marked price and changes a sales tax = 12%
Customer has to pay for the aeroplane = $3880 Let the market price of a aeroplane be P. Then, the raised price = P + 5% of P = P + 5P/100 = 21P/20 Sales tax = 12% of P = 12/100 P = 3/25 P Therefore, the price payable = 21P/20 + 3P/25 = 105P + 12P/100 = 117P/100 According to the problem we get, 117P/100 =$3880
P = $3880 × 100/117 =$3316.2
Therefore, the marked price of the aeroplane is \$3316.2

Example 6.
A man wants to purchase gold at a marked price of Rs.3000 which is being sold at a discount. If the sales tax is 6 % on the price charged, he can buy it for Rs.2200. Find the rate of discount
Solution:
Given that
Man wants to purchase gold of marked price = Rs 3000
So, M.P=Rs.3000
Sales Tax=6 %
Hence,
Sales Tax = 3000 × 6/100
= Rs 180
So,
C.P = 3000 + 180 = Rs.3180
And,
Discount = 3180 – 2200=Rs. 980
Therefore,
Discount percentage = (980/3000) × 100% = 32.6%
The rate of discount on gold = 32.6%

Example 7.
Zoya purchased a drilling machine with a marked price of 12500 at a discount of 7%. if sales tax is charged at 9% on the price asked to find the amount Zoya had to pay for the drilling machine.
Solution:
Given that
The marked price of a drilling machine = 12500
The discount of a drilling machine = 7%
The tax of a drilling machine= 8%
first we find discount
12500×7/100
= 875
so, discount = 12500 – 875
= 11625
and tax = 9%
11625 × 9/100
= 1046.2
The total amount that Zoya paid = 1046.2 + 11625
= 12671.2
Therefore the amount paid by Zoya = 12671.2

Example 8.
The catalogue price of a computer is Rs. 40,000. The shopkeeper gave a discount of 12% on the listed price. He further gives an off-season discount of 6% on the discounted price. However, sales tax at 7% is charged on the remaining price after the two discounts. Find the amount of sales tax a customer has to pay.
Solution:
Given that
Catalogue price of computer = Rs 40,000
Discount price (12%) = Rs 40000 × 12/100
= Rs 4800
Further off season discount (6%) = Rs 4800 × 6/100 = Rs 288
Tax to be paid (7%) = Rs 288 × 7/100 = Rs 20.16.
Therefore the sales tax paid by the customer = Rs 20.16

Example 9.
The price of a Samsung mobile inclusive of Sales Tax of 12% is Rs. 27340. Find its marked price. If Sales Tax is increased to 11%, how much more does the customer have to pay for the Samsung phone?
Solution:
Given that
The price of a Samsung mobile inclusive of sales tax = 27,340
Inclusive of sales tax = 12%

The marked price of two cups A and B together are Rs. 7000. The sales tax on cup A is 8% and that on cup B is 10%. If on selling both the cups, the total sales tax collected is Rs. 662, find the marked price of each of the two cups A and B.
The sales tax is increased = 11%
let the marked price is Rs.x
Therefore x+12% of x = 27340
x + 12/100 = 27340
112x/100 = 27340
x = Rs 24410
If the sales tax is increased 13% then
The price of the Samsung phone = 24410 +11% of 24410
= 24410 + 11/100 × 24410
= 27095
Therefore customer pay on Samsung phone = 27095 – 24410 = Rs. 2685

Example 10.
The marked price of two cups A and B together is Rs. 7000. The sales tax on cup A is 8% and that on cup B is 10%. If on selling both the cups, the total sales tax collected is Rs. 662, find the marked price of each of the two cups A and B.
Solution:
Given that
Let the Marked price of the cup A = Rs. x
Then Marked price of the cup B = Rs (7000 − x)
Then according to the question
8x/100 + 10/100(7000 – x) = 662
8x/100 + (10/100 × 7000) – 10x/100 = 662
8x/100 + 700 – 10x/100 = 662
8x/100 – 10x/100 = 662 – 700
= – 2x/100 = – 38
2x/100 = 38
2x = 38 × 100
x = 3800/2
x = 1900
Hence the marked price of cup A = Rs. 1900
Then Marked price of the cup B = 7000 − 1900 = Rs. 5100.