 Students can get enough practice and apply their knowledge of ratios and how to interpret them in real-life scenarios. Master the concept of a ratio and enhance your thinking skills by solving them on a regular basis. Worksheet on Basic Problems on Ratio is free to download and you can use the PDF Files to get to know various problems asked on the topic.

Solve the questions below on ratios and learn how to compare one thing with another in some quantitative measure. If you are unable to solve any problem listed here you can simply check our step-by-step solutions and learn how to answer a particular problem on your own next time.

Check out Similar Articles:

## Simple Ratio Worksheets PDF

Example 1.
The ratio of the no. of apples to the no. of oranges in a box of 50 fruits is 5: 3. If 10 new oranges are packed in the box, find how many new apples are packed so that the ratio of the no. of apples to the no. of oranges may change to 3: 2?

Solution:

The sum of the terms in the given ratio is
= 5 + 3
= 8
So, no. of apples in the box is
= 50 ⋅ (5/8)
= 31
No. of oranges in the box is = 50 ⋅ (3/8)= 18
Given that, the number of new oranges packed in the box is 10.
Let x be the no. of new apple packed in the box.
After the above new fruits are packed,
No. of apples in the box = 31 + x
No. of oranges in the box = 18 + 18 = 36
Also given, The ratio after the new admission is 3 : 2.
Then, we have
(31 + x) : 36 = 3 : 2
By using cross-product rule, we get
2(31 + x) = 36 ⋅ 3
62 + 2x = 108
2x = 46
x = 23
So, the number of new apples packed in the box is 23.

Example 2.
The monthly incomes of two friends are in the ratio 3: 4 and their monthly expenditures are in the ratio 5: 7. If each saves Rs 500 per month, find the monthly income of the two friends?

Solution:

From the given ratio of incomes ( 3 : 4 ),
Income of the 1st person = 3x
Income of the 2nd person = 4x
We know that Expenditure = Income – Savings.
Then, expenditure of the 1st person = 3x – 500
Expenditure of the 2nd person = 4x – 500
Also given,Expenditure ratio = 5 : 7
So, we have
(3x – 500) : (4x – 500) = 5 : 7
By using the cross product rule, we have
7(3x – 500) = 5(4x – 500)
21x – 3500 = 20x – 2500
x = 1000
Then, the income of the first friend is
= 3x
= 3(1000)
= 3000
So, the income of the first person is Rs 3000.
The income of the second friend is=4x
=4(1000)
=4000
The income of the second friend is Rs 4000.
Therefore, the income of two friends is Rs 3000, Rs 4000.

Example 3.
A bag of wheat weighs 5 kg and a bag of rice weighs 25 kg. Find the ratio of the weight of wheat to the weight of rice?

Solution:

Given that,
A bag of wheat weighs= 5 kg
a bag of rice weighs= 25 kg
The ratio of the weight of wheat to the weight of rice=5/25=1/5
Hence, the ratio of the weight of wheat to the weight of rice is 1/5.

Example 4.
The ratio of Jaya’s money to Prasanna’s money is 4: 6. If Jaya has Rs. 3000, how much money does Prasanna have?

Solution:

Given that,
The ratio of Jaya’s money to Prasana’s money is =4: 6
Let Jaya’s money be 4x.
Jayas money=Rs 3000
4x=3000
x=3000/4=750
Prasanna’s money=6x=6(750)=4500
Hence, Prasanna has the money of rs 4500.

Example 5.
Divide 100 kg rice between Bharat and Jay in the ratio of 3: 7?

Solution:

Given that,
No. of kg of rice=100 kg
Rice is distributed to both of them in the ratio=3:7
Let rice is distributed to Bharat be 3x.
Let rice is distributed to Jay be 7x.
3x+7x=100
10x=100
x=10
Rice is distributed to Bharat=3x=3(10)=30 kg.
Rice is distributed to Jay=7x=7(10)=70 kg.
Hence, Rice is distributed to Bharat, and Jay is 30 kg, 70 kg.

Example 6.
The ratio of the length to the breadth of a rectangular field is 7: 5. Find the length of the field, if its breadth is 25 m?

Solution:

Given that,
The ratio of the length to the breadth of a rectangular field is= 7: 5
Let the length of the rectangular field=7x
Let the breadth of the rectangular field=5x
5x=25
x=25/5=5
Length of the field=7x=7(5)=35
Therefore, the length of the rectangular field is 35 m.

Example 7.
X, Y, and Z are in the ratio 4: 5: 10. If the value of X is 80, then find out the sum of Y and Z?

Solution:

Given that,
X, Y, and Z are in the ratio 4: 5: 10
Let x be 4x
y be 5x
Z be 10x
4x=80
x=80/4=20
y=5x=5(20)=100
z=12x=10(20)=200
The sum of y and z=100+200=300
Hence, the sum of y and z is 300.

Example 8.
There are 700 employees working in a company. If 55% of total employees are male, then what is the strength of the female employees?

Solution:

Given that,
No. of employees working in the company=700
Percentage of male employees=55%
No. of Male employees=700.55/100
=385
No. of Female employees=700-385=315
Hence, no. of female employees is 315.

Example 9.
If Siri buys a pack of 5 chocolates for rs 80. How much does each chocolate cost?

Solution:

Given that,
A pack of 5 chocolates=rs 80
each chocolate cost=80/5=16
Therefore, each chocolate cost rs 16.

Example 10.
In a group, the ratio of doctors to lawyers is 7:5. If the total number of people in the group is 96, what is the number of lawyers in the group?

Solution:

Given that,
The ratio of doctors to lawyers is 7:5
Let the number of doctors be 7x.
Let the number of lawyers be 5x.
The total number of people in the group is= 96
Then 7x+5x =96
12x=96
x=96/12=8
So the number of lawyers in the group is 5*8 = 40
Hence, the number of lawyers in the group is 40.

Example 11.
A truck is carrying orange juice, mango juice, and apple juice bottles in a ratio of 2: 1: 2. If there are 20 mango juice bottles, then how many juice bottles in total are there?

Solution:

Given,
A truck is carrying orange, mango, and apple juice bottles in a ratio=2:1:2
Let the orange juice bottles be 2x.
Let the mango juice bottles be x.
Let the apple juice bottles be 2x.
No. of mango juice bottles=20
i.e. x=20
No. of orange juice bottles=2x=2(20)=40
No. of apple juice bottles=2x=2(20)=40
The total no. of juice bottles in the truck is 40+20+40=100
Therefore, the total no. of juice bottles in the truck is 100.