Worksheet on Addition and Subtraction of Units of Measurement has different problems along with clear explanations and images. The various questions given on this page will let you understand the concept of adding and subtracting units of measurement in detail. The Worksheet on Addition and Subtraction of Units of Measurement has questions on adding different units of length, mass, capacity, or volume. Try to solve all the questions to self-examine your preparation and work on the areas of need accordingly.

Do Read:

## Addition and Subtraction of Units of Measurement Worksheet

Check out the below-solved examples on Addition and Subtraction of Units of Measurements. Practice every problem to improve your knowledge of the Addition and Subtraction of Units of Measurement concept.

**Example 1.
**Add the given measurements.

(i) 14 m 18 dm and 24 m 16 dm

(ii) 22 cm 4 mm and 52 cm 4 mm

(iii) 4 m 3 cm and 40 m 2 cm

(iv) 34 km 520 m and 61 km 249 m

(v) 36 m 24 cm and 64 m 4 cm

(vi) 24 kg 230 g and 16 kg 330 g

(vii) 6 g 370 mg and 4 g 651 mg

(viii) 54 g 110 mg and 18 g 535 mg

(ix) 923 l 361 ml and 611 l 123 ml

(x) 44 kl 6 l and 28 kl 64 l

**Solution:**

(i) 14 m 18 dm and 24 m 16 dm

1 dm = 0.1 m

18 dm = 1.8 m

16 dm = 1.6 m

14 m + 1.8 m = 15.8 m — (i)

24 m + 1.6 m = 25.6 m — (ii)

Add (i) and (ii)

15.8 m + 25.6 m = 41.4 m

Therefore, the final answer is 41.4 m

(ii) 22 cm 4 mm and 52 cm 4 mm

1 mm = 0.1 cm

4 mm = 0.4 cm

22 cm + 0.4 cm = 22.4 cm — (i)

52 cm + 0.4 cm = 52.4 cm — (ii)

Add (i) and (ii)

22.4 cm + 52.4 cm = 74.8 cm

(iii) 4 m 3 cm and 40 m 2 cm

1 cm = 0.01 m

convert cm into m measurements

3 cm = 0.03 m

2 cm = 0.02 m

Add the values of 4 m and 3 cm

4 m + 0.03 m = 4.03 m—(i)

Add the values of 40 m and 2 cm

40 m + 0.02 m = 40.02 m—(ii)

Add the two values of (i) and(ii)

4.03 m + 40.02 m = 44.05 m

Therefore, the two values of addition 44.05 m

(iv) ) 34 km 520 m and 61 km 249 m

1 km = 1000 m

Convert the km into m measurements

34 km = 34000 m

61 km = 61000 m

Add the values of 34 km and 520 m

34 km + 520 m = 34,520 m—(i)

Add the values of 61 km and 249 m

61 km + 249 m = 61,249 m—(ii)

Add the values of (i) and (ii)

34,520 m + 61,249 m = 95,769 m

Therefore, the final answer is 95,769 m

(v) 36 m 24 cm and 64 m 4 cm

1 cm = 0.01 m

convert the cm into m measurements

24 cm = 0.24 m

4 cm = 0.04 m

Add the values of 36 m and 24 cm

36 m + 24 cm = 36.24 m—(i)

Add the values of 64 m and 4 cm

64 m + 4 cm = 64.04 m—(ii)

Add the values of (i) and(ii)

36.24 m + 64.04 m = 100.28 m

Therefore, the final answer is 100.28 m

(vi) 24 kg 230 g and 16 kg 330 g

1 kg = 1000 g

convert the kg into g measurements

24 kg = 24000 g

16 kg = 16000 g

Add the values of 24 kg and 230 g

24 kg + 230 g = 24,230 g—(i)

Add the values of 16 kg and 330 g

16 kg +330 g = 16,330 g—(i)

Add the values of (i) and (ii)

24,230 g + 16,330 g = 45,560 g

Therefore, the final answer is 40,560 g

(vii) 6 g 370 mg and 4 g 651 mg

1 mg = 0.001 g

Convert the mg into g measurements

370 mg = 0.37 g

651 mg = 0.651 g

Add the values of 6 g and 370 mg

6 g + 370 mg = 6.37 g—(i)

Add the values of 4g and 651 mg

4 g + 651 mg = 4.651 g—(ii)

Add the values of (i) and (ii)

6.37 g + 4.651 g = 11.021 g

Therefore, the final answer is 11.021 g

(viii) 54 g 110 mg and 18 g 535 mg

1 mg = 0.001 g

convert the mg into g measurements

110 mg = 0,11 g

535 mg = 0.535 g

Add the values of 54 g and 110 mg

54 g + 110 mg = 54.11 g—(i)

Add the values of 18 g and 535 mg

18 g + 535 mg = 18.535 g—(ii)

Add the values of (i) and (ii)

54.11 g + 18.535 g = 72.645 g

Therefore, the final answer is 72.645 g

(ix) ) 923 l 361 ml and 611 l 123 ml

1 ml = 0.001 l

convert the ml into l measurements

361 ml = 0.361 l

123 ml = 0.123 l

Add the values of 923 l and 361 ml

923 l + 361 ml = 923.361 l—(i)

Add the values of 611 l and 123 ml

611 l + 123 ml = 611.123 l—(ii)

Add the values of (i) and (ii)

923.361 l + 611.123 l = 1534.484 l

Therefore, the final answer is 1534.484 l

(x) ) 44 kl 6 l and 28 kl 64 l

1 kl =1000 l

convert the kl into l measurements

44 kl = 44,000 l

28 kl = 28,000 l

Add the values of 44 kl and 6 l

44 kl + 6 l = 44,006 l—(i)

Add the values of 28 kl and 64 l

28 kl + 64 l = 28,064 l—(ii)

Add the values of (i) and (ii)

44,006 l + 28,064 l = 72,070 l

Therefore, the final answer is 72,070 l

**Example 2.
**Subtract the given measurements

(i) 6 km 4000 m and 2km 6000 m

(ii) 48 kg 628 g and 68 kg 238 g

(iii) 72 m 36 cm and 78 m 6 cm

(iv) 36 l 340 ml and 48 l 530 ml

(v) 4 kl 4280 l and 2 kl 6000 l

(vi) 530 g 60 mg and 670 g 160 mg

**Solution:**

(i) 6 km 4000 m and 2km 6000 m

1 km = 1000 m

Convert cm into m measurements

6 km = 6000 m

2 km = 2000 m

Add the values of 6000 m and 4000 m

6000 m + 4000m = 10000 m

Add the values of 2000 m and 6000 m

2000 m + 6000 m = 8000 m

Subtract 8000 m from 10000 m

10000 m – 8000 m = 2000 m

Therefore, the subtraction of two values is 2000 m

(ii) 48 kg 628 g and 68 kg 238 g

1 kg = 1000 g

Convert the kg into g measurements

48 kg = 48000 g

68 kg = 68000 g

Add the values of 48000 g and 628 g

48000 g + 628 g = 48628 g

Add the values of 68000 g and 238 g

68000 g + 238 g = 68238 g

Subtract 48628 g from 68238 g

68238 g – 48628 g = 19610 g

Therefore, the subtraction of two values is 19610 g

(iii) 72 m 36 cm and 78 m 6 cm

1 cm = 0.01 m

Convert the cm into m measurements

36 cm = 0.36 m

6 cm =0.06 m

Add the values of 72 m and 0.36 m

72 m + 0.36 m = 72.36 m

Add the values of 78 m and 0.06 m

78 m + 0.06 m = 78.06 m

Subtract 72.36 m from 78.06 m

78.06 m – 72.36m = 5.7 m

Therefore, the subtraction of two values is 5.7 m

(iv) 36 l 340 ml and 48 l 530 ml

1 ml = 0.001 l

Convert the ml into l measurements

340 ml = 0.34 l

530 ml = 0.53 l

Addthe values of 36 l and 0.34 l

36 l + 0.34 l = 36.34 l

Add the values of 48 l and 0.53 l

48 l + 0.53 l = 48.53 l

Subtract 36.34 l from 48.53 l

48.53 l – 36.34 l = 12.19 l

Therefore, the subtraction of two values is 12.19 l

(v) 4 kl 4280 l and 2 kl 6000 l

1 kl = 1000 l

Convert the kl into l measurements

4 kl = 4000 l

2 kl = 2000 l

Add the values of 4000 l and 4280 l

4000 l + 4280 l = 8280 l

Add the values of 2000 l and 6000 l

2000 l + 6000 l = 8000 l

Subtract 8000 l from 8280 l

8280 l – 8000 l = 280 l

Therefore, the subtraction of two values is 280 l

(vi) 530 g 60 mg and 670 g 160 mg

1 mg = 0.001 g

Convert the mg into g measurements

60 mg = 0.06 g

160 mg = 0.16 g

Add the values of 530 g and 0.06 g

530 g + 0.06 g = 530.6 g

Add the values of 670 g and 0.16 g

670 g + 0.16 g = 670.16 g

Subtract 530.6 g from 670.16 g

670.16 g – 530.6 g = 140.10 g

Therefore, the subtraction of two values is 140.10 g

**Example 3.
**Stella purchased 5 kg 500 g of flour and tom Purchased 4 kg 480 g more. What quantity Of flour did Stella and tom purchase?

**Solution:**

Stella purchased = 5 kg 500 g

Tom purchased = 4 kg 480 g more = 9 kg980 g

1 kg = 1000 g

Convert the kg into g measurements

5 kg = 5000 g

9 kg = 9000 g

Add the values of 5000 g and 500 g

5000 g + 500 g = 5500 g — (i)

Add the values of 9000 g 980 g

9000 g + 980 g = 9980 g — (i)

Add the values of (i) and (ii)

5500 g + 9980 g = 15,480 g

Therefore, Stella and tom purchased the total quantity of the flour is 15,480 g

**Example 4.
**Henry wants to fence the garden in front of his house on two sides, which measure 180 m 60 cm and 280 m 28 cm. Find the total length that is to be fenced?

**Solution:**

Henry wants to fence the garden in front of his house on two sides, the measures are given below.

180 m 60 cm and 280 m 28 cm

1 cm = 0.01 m

Convert the cm into m measurements

60 cm = 0.6 m

28 cm = 0.28 m

Add the values of 180 m and 0.6 m

180 m + 0.6 m = 180.6 m — (i)

Add the values of 280 m and 0.28 m

280 m + 0.28 m = 280.28 m — (ii)

Add the values of (i) and (ii)

180.6 m + 280.28 m = 460.88 m

Therefore, Henry fenced the garden in front of his house on two sides the total length is 460.88 m

**Example 5.**

Sandy bought620 m 220 cm of cloth. He found that 170 m 350 cm of cloth was damaged. What length of cloth was in good condition?

**Solution:**

Sandy bought cloth = 620 m 220 cm.

He found the damaged cloth = 170 m 350 cm.

620 m 220 cm and 170 m 350 cm

1 cm = 0.01 m

Convert the cm into m measurements

220 cm = 2.2 m

350 cm = 3.5 m

Add the values of 620 m and 2.2 m

620 m + 2.2 m = 622.2 m

Add the values of 170 m and 3.5 m

170 m + 3.5 m = 173.5 m

Subtract 173.5 m from 622.2 m

622.2 m – 173.5 m = 448.7 m

Therefore, the good condition of the cloth length is 448.7 m

**Example 6.**

Diana brought a cake weighing 8 kg 980 g. Approximately 4 kg 550 g of cake is distributed among the children. What quantity of cake is left?

**Solution:**

Diana brought a cake weighing = 8 kg 980 g

Approximately the distributed cake is = 4 kg 550 g

8 kg 980 g and 4 kg 550 g

1 kg = 1000 g

Convert the kg into g measurements

8 kg = 8000 g

4 kg = 4000 g

Add the values of 8000 g and 980 g

8000 g + 980 g = 8980 g

Add the values of 4000 g and 550 g

4000 g + 550 g = 4550 g

Subtract 4550 g from 8980 g

8980 g – 4550 g = 4430 g

Therefore, the left quantity of cake is 4430 g