Eureka Math Grade 5 Module 4 Lesson 11 Answer Key

Engage NY Eureka Math 5th Grade Module 4 Lesson 11 Answer Key

Eureka Math Grade 5 Module 4 Lesson 11 Problem Set Answer Key

Question 1.
Kim and Courtney share a 16-ounce box of cereal. By the end of the week, Kim has eaten \(\frac{3}{8}\) of the box, and Courtney has eaten \(\frac{1}{4}\) of the box of cereal. What fraction of the box is left?
Answer:
3/8 box is left.

Explanation:
Kim = 3/8
Courtney = 1/4 = 2/8
3/8 + 2/8 = 5/8
8/8 – 5/8 = 3/8

Question 2.
Mathilde has 20 pints of green paint. She uses \(\frac{2}{5}\) of it to paint a landscape and \(\frac{3}{10}\) of it while painting a clover. She decides that, for her next painting, she will need 14 pints of green paint. How much more paint will she need to buy?
Answer:
Mathilde needs 8 more pints for the next painting.

Explanation:
Landscape 2/5 * 20 = (2 *20)/5 = 8 pints
Clover 3/10 * 20 = (3*20)/10 = 6 pints
Used 8+6 = 14 pints
Remaining 20 – 14 = 6 pints
Needs 14 -6 = 8 pints
Hence, Mathilde needs 8 more pints for the next painting.

Question 3.
Jack, Jill, and Bill each carried a 48-ounce bucket full of water down the hill. By the time they reached the bottom, Jack’s bucket was only \(\frac{3}{4}\) full, Jill’s was \(\frac{2}{3}\) full, and Bill’s was \(\frac{1}{6}\) full. How much water did they spill altogether on their way down the hill?
Answer:
Together they split 68 oz of water.

Explanation:
Jack 1/4 * 48 = 48/4 = 12 oz
Jill 1/3 * 48 = 48/3 = 16 oz
Bill 5/6 * 48 = 240/6 = 40 oz
Total = 12 + 16 +40 = 68 oz
Therefore, Together they split 68 oz of water.

Question 4.
Mrs. Diaz makes 5 dozen cookies for her class. One-ninth of her 27 students are absent the day she brings the cookies. If she shares the cookies equally among the students who are present, how many cookies will each student get?
Answer:
Each student will get 2 1/2 cookies.

Explanation:
Absent 1/9
Present 8/9
Present
8/9 of 27 = 24
50 dozen cookies = 5 *12 = 60 cookies
60/24 = 5/2 = 2 1/2.
Hence each student will get 2 1/2 cookies.

Question 5.
Create a story problem about a fish tank for the tape diagram below. Your story must include a fraction.
Eureka Math Grade 5 Module 4 Lesson 11 Problem Set Answer Key 1
Answer:
26.

Explanation:
2/6 of 84 = 1/3 * 84 = 84/3 = 26

Eureka Math Grade 5 Module 4 Lesson 11 Exit Ticket Answer Key

Use a tape diagram to solve.
\(\frac{2}{3}\) of 5
Answer:
2/3 of 5 = 10/3

Explanation:
2/3 of 5 = 10/3 = 3 1/3

Eureka Math Grade 5 Module 4 Lesson 11 Homework Answer Key

Question 1.
Jenny’s mom says she has an hour before it’s bedtime. Jenny spends \(\frac{1}{3}\) of the hour texting a friend and \(\frac{1}{4}\) of the time brushing her teeth and putting on her pajamas. She spends the rest of the time reading her book. How many minutes did Jenny read?
Answer:
25 minutes

Explanation:
1/3 of 60 minutes is 20 minutes so she spends 20 minutes texting
1/4 of 60 minutes is 15 so she spent 15 minutes brushing her teeth and putting on pajamas
i.e 35 minutes total so far, so you need to subtract 35 from 60 to get the answer of 25

Question 2.
A-Plus Auto Body is painting designs on a customer’s car. They had 18 pints of blue paint on hand. They used \(\frac{1}{2}\) of it for the flames and \(\frac{1}{3}\) of it for the sparks. They need 7\(\frac{3}{4}\) pints of blue paint to paint the next design. How many more pints of blue paint will they need to buy?
Answer:
 pints more of blue paint.

Explanation:
Get the LCM of the denominators 2 and 3 i.e is 6
18 pints/6 units = 3
The flames: 1/2 or half of 6 unit above, that is 3 + 3 + 3 = 9 pints
The sparks 1/3 = 2/6 or 2 of 6 unit above, that is 3 + 3 = 6 pints
So, the remainder is 18-9-6 = 3 pints
They needed  pints of blue paint to paint the next design.
7 3/4 – 3 = ?
(7 +3/4) – 3
7 – 3 + 3/4
4 3/4
Thus, they  pints more of blue paint.

Question 3.
Giovanna, Frances, and their dad each carried a 10-pound bag of soil into the backyard. After putting soil in the first flower bed, Giovanna’s bag was \(\frac{5}{8}\) full, Frances’s bag was \(\frac{2}{5}\) full, and their dad’s was\(\frac{3}{4}\) full. How many pounds of soil did they put in the first flower bed altogether?
Answer:
12.25 pounds of soil in the flower bed.

Explanation:
5/8 = 25/40
2/5 = 16/40
3/4 = 30/40
And next
25 * 10/40 = 6.25 pounds
16 * 10/40 = 4 pounds
30 *10/40 = 7.5 pounds
These are the amount that was left in the bag.
10 – 6.25 = 3.75
10 -4 = 6
10 – 7.5 = 2.5
All together they put 12.25 (3.75 + 6 + 2.5) pounds of soil in the flower bed.

Question 4.
Mr. Chan made 252 cookies for the Annual Fifth Grade Class Bake Sale. They sold\(\frac{3}{4}\) of them, and \(\frac{3}{9}\) of the remaining cookies were given to PTA. members. Mr. Chan allowed the 12 student helpers to divide the cookies that were left equally. How many cookies will each student get?
Answer:
Each student gets 3.5 cookies.

Explanation:
The number of cookies left = (3*252)/4 =189
Number of cookies left after sold = 252 -189 = 63
3/9 of the remaining cookies were given to PTA members.
The number of cookies left after giving tp PTA members = (3*63)/9 = 21
Number of cookies left after giving to P.T.A members = 63 – 21 = 42
Each student get cookies = 42/12 = 3.5
Therefore the 3.5 cookies each student gets.

Question 5.
Using the tape diagram below, create a story problem about a farm. Your story must include a fraction.
Eureka Math 5th Grade Module 4 Lesson 11 Homework Answer Key 21
Answer:
63

Explanation:
3/5 of 105 =63