Time is a continuous sequence of existence that occurs in everyday life. We have to learn how to calculate time in addition, subtraction, multiplication, and division. In the previous article, we have learned about adding and subtracting time. In this article, we will learn about multiplication and division of time with examples. A simple method to calculate the time with multiplication and division is shown in this article. Hence students can refer to our page to enhance their skills and also to score the best grades in the exams.

### How to Multiply Time?

The students of grade 5 can learn how to multiply Time in Hours and Minutes, and seconds from the smallest unit to the largest units of time.

1. Multiply each unit of time by the multiple.

2. If the seconds are greater than 59, then divide by 60 to get a whole number and remainder.

3. Keep the remainder as total seconds and add the units of time.

4. If the greater than 59, divide by 60 to get a whole number and remainder.

5. Keep the remainder as total minutes and add the numbers to hours.

6. If the hours are greater than 23, divide by 24 to get the number and remainder.

### How to Divide Time?

Learn how to divide hours, minutes, and seconds from the below steps.

1. Divide each unit of time by the divisor.

2. Convert from largest to smallest unit of time.

3. Keep the whole number from days to hours.

4. 1 day = 24 hours, multiply the decimal by 24, and then add the results to hours.

5. Now convert from hours to minutes.

6. 1 hour = 60 minutes, multiply the decimal by 60, and then add to minutes.

7. And then convert from minutes to seconds.

8. 1 minute = 60 seconds, multiply the decimal by 60, and then add to seconds.

### Multiplication and Division of Time Examples

Go through the below examples to find the multiplication and division of time in a simple method.

**Example 1.**

Multiply 4 hours 20 minutes by 5.

**Solution:**

First, multiply minutes with 5

20 minutes × 5 = 100 minutes

Convert 100 minutes into hours

60 minutes = 1 hour

100 minutes = 60 minutes + 40 minutes = 1 hour 40 minutes

Multiply the hours

4 hours × 5 = 20 hours

Then total time = 1 hour 40 minutes + 20 minutes = 1 hour 60 minutes

60 minutes = 1 hour

So the total time is 2 hours.

Therefore 4 hours 20 minutes multiply 5 = 2 hours

**Example 2.**

Divide 4 hours 8 minutes by 2.

**Solution:**

Convert 4 hours 8 minutes into minutes

4 hours 8 minutes = 4 × 60 + 8 minutes

= 240 + 8 minutes

= 248 minutes

248 minutes divided by 2 = 124.

Therefore 4 hours 8 minutes by 2 = 124 minutes

**Example 3.**

Multiply 4 minutes 2 seconds by 8.

**Solution:**

First, multiply the seconds by 8

2 seconds × 8 = 16 seconds

Multiply the minutes

multiply 4 minutes × 8 = 32 minutes

Total 4 minutes 2 seconds by 2 = 32 minutes + 16 seconds = 32 minutes 16 seconds

Therefore 4 minutes 2 seconds by 8 = 32 minutes 16 seconds.

**Example 4.**

Multiply 2 weeks 10 days by 4

**Solution:**

First, multiply the days by 4

10 days × 4 = 40 days

Convert days into weeks

7 days = 1 week

So, 40 days = 5 weeks 5 days

Multiply the weeks by 4

2 weeks × 4 = 8 weeks

Total time = 5 weeks 5 days + 8 weeks = 13 weeks 5 days

Therefore 2 weeks 10 days by 4 = 13 week 5 days.

**Example 5.**

Divide 5 weeks 4 days by 3

**Solution: **

Convert 5 weeks 4 days into days

1 week = 7 days

5 × 7 = 35 days

5 weeks 4 days = 35 days + 4 days = 39 days

Divide 39 by 3 = 13 days

Therefore 5 weeks 4 days divided by 3 = 13 days.

### FAQs on Multiplication and Division of Time

**1. What is the division of time?**

Time is divided into years, months, days, hours, minutes, and seconds.

**2. How do you divide hours and minutes?**

There are 60 minutes in 1 hour. To convert from minutes to hours, divide the number of minutes by 60.

**3. How do you calculate minutes?**

To convert an hour measurement to a minute measurement, multiply the time by the conversion ratio. The time in minutes is equal to the hours multiplied by 60.