## Engage NY Eureka Math 5th Grade Module 2 End of Module Assessment Answer Key

### Eureka Math Grade 5 Module 2 End of Module Assessment Task Answer Key

Question 1.

Express the missing divisor using a power of 10. Explain your reasoning using a place value model.

a. 5.2 ÷ __100___ = 0.052

Answer:

5.2/100 = 0.052.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

Express the missing divisor using a power of 10.

10 x 10 = 100.

5.2/100.

52/10/100.

0.052.

b. 7,650 ÷ ____1000_______ = 7.65

Answer:

7650/1000 = 7.65.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

Express the missing divisor using a power of 10.

100 x 10 = 1000.

7650/1000.

7.65.

Question 2.

Estimate the quotient by rounding the expression to relate to a one-digit fact. Explain your thinking in the space below.

a. 432 ÷ 73 ≈ ___60________

Answer:

432/73 = 60.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

432 / 73 = 5.917.

432/73.

5.917 = 60.

b. 1,275 ÷ 588 ≈ __2_________

Answer:

1275/588 = 2.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

1275/588.

1275/588.

2.1683.

2.1683 = 2.

Question 3.

Generate and solve another division problem with the same quotient and remainder as the two problems below. Explain your strategy for creating the new problem.

Answer:

30/6 = 12.

27/5 = 12.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

30/6 = 12.

6 x 3 = 18.

30-18 = 12.

27/5 = 12.

5 x 3 = 15.

27-15 = 12.

Question 4.

Sarah says that 26 ÷ 8 equals 14 ÷ 4 because both are “3 R2.” Show her mistake using decimal division.

Answer:

30/6 = 12.

27/5 = 12.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

30/6 = 12.

6 x 3 = 18.

30-18 = 12.

27/5 = 12.

5 x 3 = 15.

27-15 = 12.

Question 5.

A rectangular playground has an area of 3,392 square meters. If the width of the rectangle is 32 meters, find the length.

Answer:

The length of the rectangular playground = 106 m.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

A rectangular playground has an area of 3392 square meters.

width of the rectangle = 32 m.

3392 = l x 32.

l = 3392/32.

l = 106.

Question 6.

A baker uses 5.5 pounds of flour daily.

a. How many ounces of flour will he use in two weeks? Use words, numbers, or pictures to explain your thinking. (1 lb = 16 oz)

Answer:

The ounces of flour will he use in two weeks = 77 ounces.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

A baker uses 5.5 pounds of flour daily.

5.5 x 14.

77 ounces.

The number of ounces of flour will he use in two weeks = 77 ounces.

b. The baker’s recipe for a loaf of bread calls for 12 ounces of flour. If he uses all of his flour to make loaves of bread, how many full loaves can he bake in two weeks?

Answer:

The full loaves can he bake in two weeks = 168.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

the baker’s recipe for a loaf of bread calls for 12 ounces of flour.

14 x 12.

168.

c. The baker sends all his bread to one store. If he can pack up to 15 loaves of bread in a box for shipping, what is the minimum number of boxes required to ship all the loaves baked in two weeks? Explain your reasoning.

Answer:

The minimum number of boxes required to ship all the loaves = 210.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

the baker sends all his bread to one store.

15 x 14.

210.

so the minimum number of boxes required to ship all the loaves = 210.

d. The baker pays $0.80 per pound for sugar and $1.25 per pound for butter. Write an expression that shows how much the baker will spend if he buys 6 pounds of butter and 20 pounds of sugar.

Answer:

The baker will spend if he buys 6 pounds of butter and 20 pounds of sugar =

Explanation:

In the above-given question,

given that,

The baker pays $0.80 per pound for sugar and $1.25 per pound of butter.

6 x 0.80 = $4.8.

20 x 1.25 = $25.

e. Chocolate sprinkles cost as much per pound as sugar. Find \(\frac{1}{10}\) the baker’s total cost for 100 pounds of chocolate sprinkles. Explain the number of zeros and the placement of the decimal in your answer using a place value chart.

Answer:

1/10 = 0.1.

Explanation:

In the above-given question,

given that,

Chocolate sprinkles cost as much per pound as sugar.

1/10.

0.1.