## Engage NY Eureka Math 4th Grade Module 7 Lesson 3 Answer Key

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 3 Practice Sheet Answer Key

a.

 Minutes Seconds 1 60 2 120 3 180 4 240 5 300 6 360 7 420 8 480 9 540 10 600

The rule for converting minutes to seconds is ______________

Number of minutes x 60 = Number of seconds

b.

 Hours Minutes 1 60 2 120 3 180 4 240 5 300 6 360 7 420 8 480 9 540 10 600

The rule for converting hours to minutes is ____________

Number of hours x 60 = Number of minutes.

c.

 Days Hours 1 24 2 48 3 72 4 96 5 120 6 144 7 168 8 192 9 216 10 240

The rule for converting days to hours is ______________

Number of days x 24 = Number of hours.

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 3 Problem Set Answer Key

Use RDW to solve Problems 1–2.
Question 1.
Courtney needs to leave the house by 8:00 a.m. If she wakes up at 6:00 a.m., how many minutes does she have to get ready? Use the number line to show your work. Explanation :
8 – 6 = 2 hours
1 hour = 60 minutes
2 hours = 2 x 60 = 120
So, Courtney have 120 minutes to get ready

Question 2.
Giuliana’s goal was to run a marathon in under 6 hours. What was her goal in minutes?

Explanation :
Number of minutes = Number of hours x 60
Number of hours = 6
So, 6 x 60 = 360
Therefore, Giuliana’s goal to rum a marathon in under 360 minutes.

Question 3.
Complete the following conversion tables and write the rule under each table.
a.

 Hours Minutes 1 60 3 180 6 360 10 600 15 900

The rule for converting hours to minutes and minutes to seconds is ___________

To calculate number of minutes,
Number of hours x 60 = Number of minutes

b.

 Days Hours 1 24 2 48 5 120 7 168 10 240

The rule for converting days to hours is ____________
To calculate number of hours,
Number of days x 24 = Number of hours.

Question 4.
Solve.
a. 9 hours 30 minutes = __________ minutes
b. 7 minutes 45 seconds = _______ seconds
c. 9 days 20 hours = __________ hours
d. 22 minutes 27 seconds = ______ seconds
e. 13 days 19 hours = __________ hours
f. 23 hours 5 minutes = _______ minutes

a. 9 hours 30 minutes = 570 minutes
b. 7 minutes 45 seconds = 465 seconds
c. 9 days 20 hours = 236 hours
d. 22 minutes 27 seconds = 1,347 seconds
e. 13 days 19 hours = 331 hours
f. 23 hours 5 minutes = 1,385 minutes

Question 5.
Explain how you solved Problem 4(f).
Given, 23 hours 5 minutes.
1 hour = 60 minutes
Number of minutes = Number of hours x 60
So, 23 x 60 = 1380
and 1380 + 5 = 1385
Therefore, 23 hours 5 minutes = 1350 minutes.

Question 6.
How many seconds are in 14 minutes 43 seconds?

Given,
14 minutes 43 seconds
1 minutes = 60 seconds
Number of seconds = Number of minutes x 60
14 x 60 = 840 seconds
And 840 + 43 = 883 seconds
Therefore, 14 minutes 43 seconds = 883 seconds.

Question 7.
How many hours are there in 4 weeks 3 days?
Given,
4 weeks 3 days
1 week = 7 days
So, 7 x 4 = 28 days
So, 28 + 3 = 31 days
1 day = 24 hours
Number of hours = Number of days x 24
31 x 24 = 744 hours
Therefore, 4 weeks 3 days = 744 hours

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 3 Exit Ticket Answer Key

The astronauts from Apollo 17 completed 3 spacewalks while on the moon for a total duration of 22 hours 4 minutes. How many minutes did the astronauts walk in space?
Given,
22 hours 4 minutes is the total duration
1 hour = 60 minutes
Number of minutes = Number of hours x 60
So, 22 x 60 = 1,320
1320 + 4 = 1324
Therefore, 22 hours 4 minutes = 1324 minutes
So, The time duration required for astronaut to walk in space = 1324 minutes.

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 3 Homework Answer Key

Use RDW to solve Problems 1–2.
Question 1.
Jeffrey practiced his drums from 4:00 p.m. until 7:00 p.m. How many minutes did he practice? Use the number line to show your work. Explanation :
7 – 4 = 3
1 hour = 60 minutes
Number of minutes = Number of hours x 60
3 x 60 = 180 minutes
Therefore, Jeffrey practiced his drums for 180 minutes.

Question 2.
Isla used her computer for 5 hours over the weekend. How many minutes did she spend on the computer?

Explanation :
1 hour = 60 minutes
Number of minutes = Number of hours x 60
5 x 60 = 300
Therefore, Isla used her computer for 300 minutes
5 hours = 300 minutes.

Question 3.
Complete the following conversion tables and write the rule under each table.
a.

 Hours Minutes 1 60 2 120 5 300 9 540 12 720

The rule for converting hours to minutes is ________________

Number of minutes = Number of hours x 60

b.

 Days Hours 1 24 3 72 6 144 8 192 20 480

The rule for converting days to hours is _________________

Number of hours = number of days  x  24

Question 4.
Solve.
a. 10 hours 30 minutes = ________ minutes
b. 6 minutes 15 seconds = ________ seconds
c. 4 days 20 hours = ________ hours
d. 3 minutes 45 seconds = ________ seconds
e. 23 days 21 hours = ________ hours
f. 17 hours 5 minutes = ________ minutes

a. 10 hours 30 minutes = 630 minutes
b. 6 minutes 15 seconds = 375 seconds
c. 4 days 20 hours = 116 hours
d. 3 minutes 45 seconds = 225 seconds
e. 23 days 21 hours = 573 hours
f. 17 hours 5 minutes = 1,025 minutes

Question 5.
Explain how you solved Problem 4(f).
17 hours 5 minutes
1 hour = 60 minutes
Number of minutes = Number of hours x 60
17 x 60 = 1020
So, 1020 + 5 = 1025
Therefore, 17 hours 5 minutes = 1025 minutes

Question 6.
It took a space shuttle 8 minutes 36 seconds to launch and reach outer space. How many seconds did it take?
Given, 8 minutes 36 seconds
1 minute = 60 seconds
Number of seconds = Number of minutes x 60
8 x 60 = 480 seconds
So, 480 + 8 = 488 seconds
8 minutes 36 seconds = 488 seconds.

Question 7.
Apollo 16’s mission lasted just over 1 week 4 days. How many hours are there in 1 week 4 days?