Collection of 5th Grade Measurement Worksheets provided will assist students to learn different units of measurement, conversion between one unit to another easily. Students can grasp the challenging math concept of Measurement simply by using our Free Printable Measurement Worksheets during practice.

Children can work both with standard metric units of measurement much effectively after solving the problems on metric measures. Handy Metric Measurements Worksheets for Grade 5 Students are easy to print and you can get acquainted with various models of questions asked on the topic.

Read More: Units of Measurement Worksheets

## Measurement Class 5 Worksheet with Answers

**Example 1.
Convert the following:
**(i) 2 kilogram = …………….decigram

(ii) 50 decigram = ……………. centigram

(iii) 60 centigram = ……………. milligram

(iv) 25 milligram = ……………. microgram

(v) 30 hectogram=……………… decigram

(vi) 500 milliliter=…………………. deciliter

**Solution:**

(i) we know that 1 kilogram=10000 decigrams.

2 kilograms=2 × 10000 =20000

Hence 2 kilograms is 20000 decigrams.

(ii) we know that 1 centigram=10 milligram

60 centigrams=60 × 10=600 milligrams.

Hence 60 decigrams are 600 milligrams.

(iii) we know that 1 decigram=10 centigram

50 decigrams=50 × 10=500 centigram.

Hence 50 decigrams are 500 centigrams.

(iv) we know that 1 milligram=1000 microgram

25 milligrams=25 × 1000=25000 micrograms.

Hence 25 milligrams is 25000 micrograms.

(v) we know that 1 hectogram=1000 decigrams.

30 hectagrams=30 × 1000=30000 decigrams.

Hence 30 hectograms are 30000 decigrams.

(vi) we know that 1 milliliter=0.01 deciliter.

500 milliliter=500 × 0.01=5 deciliter

Hence 500 milliliters is 5 deciliters.

**Example 2.
**

**Simplify the following:**

(i) 28 l 158 ml + 32 l 820 ml

(ii) 99 hl 30 l – 45 hl 23 l

(iii) 7 km 18 m + 10 km 12 m + 8 km 23 m

(iv) 34 kg 124 g + 16 kg 78 g + 32 kg 65 g

(v) 58 dam 24 cm – 16 dam 12 cm

**Solution:**

(i)

i. First add ml. By adding 158 and 820 we get 978.

ii. Then add liters. By adding 28 and 32 we get 60.

By adding 28 liters 158 ml and 32 liters 820 ml we get 60 liters 978 milliliters.

(ii)

i. First subtract liters.

ii. we can not subtract 3 from 0. So borrow 10 from tens place. 0 becomes 10. Subtract 3 from 10 i.e. 10-3=7.

iii. Place 7 under units place. As we have borrowed from tens place, 3 becomes 2. Subtract 2 from 2. i.e. 2-2=0.

iv. Place 0 under tens place.

v. Then subtract hectoliter.

vi. By subtracting 5 from 9 we get 4. Place 4 in the corresponding column.

vii. By subtracting 4 from 9 we get 5. place 5 in the corresponding column.

By subtracting 45 hl 23 l from 99 hl 30 l we get 54 hl 07 l.

(iii)

i. First add meters.

ii. By adding 8,2,3 we get 13. place 3 under the corresponding column and 1 as carrying over.

iii. Add 1,1,2 along with carrying over 1. By adding we get 5. Place 5 in the corresponding column.

iv. Add km. By adding 7,8 we get 15. Place 5 in the corresponding column and 1 as carryover.

v. Add 1 with carrying over 1. we get 2. Place 2 in the corresponding column.

Therefore by adding 7 km 18 m, 10 km 12 m, 8 km 23 m we get 25 km 53 m.

(iv)

i. First add grams.

ii. Add 8,8,5. Place 1 in the corresponding column and 2 as carrying over. Add 2,7,6 along with carryover 2. Place 7 in the corresponding column and 1 as carrying over.

iii. Add 1,1. Place 2 in the corresponding column.

iv.Add kg.

v. Add 4,6,2. Place 2 in the corresponding column and 1 as carry-over.

vi. Add 3,1,3 along with carrying over 1. Place 8 in the corresponding column.

Therefore, by adding 34 kg 128 g, 16 kg 78 g, 32 kg 65 g we get 82 kg 271 g.

(v)

i. Subtract cm.

ii. Subtract 2 from 4.i.e. 4-2=2. Place 2 in the corresponding column.

iii. Subtract 1 from 2. i.e. 2-1=1. Place 1 in the corresponding column.

iv. Subtract dam.

v. Subtract 6 from 8. i.e. 8-6=2. Place 2 in the corresponding column.

vi. Subtract 1 from 5. i.e. 5-1=4. Place 4 in the corresponding column.

Therefore, By subtracting 16 dam 12 cm from 58 dam 24 cm we get 42 dam 12 cm.

**Example 3.
Compare the given measurements:
**(i) 0.034 dg ……………. 340 mg

(ii) 50 l ……………. 500 hl

(iii) 6.8 kg ……………. 6948 g

(iv) 25.4 m ……………. 254 cm

(v) 275 mm ……………. 2.75cm

(vi) 105 g ……………. 11500 cg

**Solution:**

(i) <

(ii) <

(iii) <

(iv) >

(v) >

(vi) <

**Example 4.
Choose the correct answers
**i. A milk tin of capacity 5 liters can be filled up to the halfway mark by pouring 5 full cups of water into it. What is the capacity of the cup?

a) 300 ml

b) 400 ml

c) 500 ml

ii. A bag of rice weighs 10 kg and a bag of wheat weighs 5 kg. What will be the total weight of 4 bags of rice and 5 bags of wheat?

a) 85 kg

b) 65 kg

c) 75 kg

iii. A fruit stall has 20 kg apples, 10 kg sweet lime, 5 kg of grapes. By the evening, he sold 10 kg apples, 4 kg sweet lime, and 3 kg grapes. How many kgs of remaining fruits are there?

a) 20 kg

b)19 kg

c) 18 kg

iv. Ram walks 3 km every day. Due to the rain, he stopped walking halfway. Find the distance he has to walk?

a) 1300 m

b) 1500 m

c) 1200 m

**Solution:**

i) c

ii) b

iii) c

iv) b

**Word Problems on Measurement
Example 5**.

Ramesh has 10 liters of milk. He distributed 8 liters of milk. How many liters of milk left with him?

**Solution:**

Given,

No. of liters of milk=10 lit

Ramesh distributed milk=8 lit

Remaining milk Ramesh has=10 lit – 8 lit=2 lit

Therefore Ramesh has 2 liters of milk after distribution.

**Example 6. **

Suresh’s weight is 75 kg. His friend Anil’s weight is 65 kg. Whose weight is heavier and by how much?

**Solution:**

Given,

Suresh weight= 75 kg

Anil weight=65 kg

Suresh weight is heavier than anil by=75 kg-65 kg=10 kg

Therefore, Suresh weight is heavier than Anil by 10 kg.

**Example 7.**

Supriya has 500 m of cloth. She needs only 1/4 th of it. What length of the cloth she has to cut and what is the length of the remaining cloth?

**Solution:**

Given,

Length of the cloth=500 m

Supriya needs cloth=1/4

Length of the cloth she has to cut=500 *1/4=125 m

Remaining cloth=500-125=375 m

Therefore, Supriya has to cut 125 m and the remaining cloth is 375 m.